Ponudba

Ponudba2022-05-20T06:55:05+00:00

Sveže robide

v sezoni ,ki je ponavadi od 10. Julija do 15. Avgusta

Vsak dan sveže nabrane robide dostavimo na vaš dom po predhodnjem dogovoru

naročila na telefon 070332888

So robide najbolj zdravo sadje?2021-09-30T08:27:33+00:00

Študije kažejo, da imajo borovnice, robide in maline najvišjo raven Antioksidantov med vsem sadjem zraven granatnega jabolka.

Dokazano je, da antioksidanti v jagodičevju zmanjšajo škodo prostih radikalov.( zmanjšajo oksidativni stres)

Konzumiranje jagodičevja lahko izboljša krvni sladkor in inzulinski odziv.

Imajo malo kalorij in visoko vsebnost vitaminov in mineralov.

Lahko zmanjšajo vnetja in znižajo nevarnost za bolezni srca in ožilja.

So dobrega okusa z visoko hranilno vrednostjo, dobre so kot samostojna jed primerne za dodajanje k drugim jedem.

Dnevno konzumiranje jagodičevja pripomore k boljšemu zdravju.

 

Robide cena2021-10-24T07:25:42+00:00

Pri nas lahko naročite sveže robide z dostavo na dom po ceni 6 eur za kg. Robide dostavljamo na relaciji Maribor-Celje-Ljubljana.

Za naročila nas pokličite na tel 070 332 888

ali nam pošljite sporočilo na Facebook strani ROBIDE

Kako zamrzniti robide?2021-10-02T15:11:13+00:00
  1. Splahnite robide z mrzlo vodo. Robide so delikatno sadje zato jih previdno operite z mrzlo tekočo vodo.zarmznjevanje robid
  2. 2. Posušite jih. Razgrnite robide na pladenj ali brisačo in jih pustite nekaj minut da se posušijo.
  3. 3. Razgrnite posušene robide na pladenj . Naj bo dovolj prostora na pladnju, da so lepo porazporejene 

    4. Dajte v zamrzovalnik za vsaj 3 ure

     

    5. Prestavite robide v zamrzovalne vrečke. Ne pozabiti označiti vrečke z vsebino “ROBIDE” in pripišite datum npr: 10.08.2020

     

    6. Shranite v zamrzovalniku do 1 leta

     

    Zamrznjene robide ohranijo vse za nas koristne snovi. Iz tega vidika so zamrznjene robide enakovredne  svežim. Tako jih lahko uživamo v kateremkoli letnem času izven sezone svežih robid, ki je v poletnih mesecih.

    Kako koristne so robide si lahko preberete TUKAJ

 

Razmnoževanje robide , kako razmnožujemo robide?2022-01-04T08:07:51+00:00

Za tiste ki že imajo robide in bi jih radi pomladili ali dosadili, je najbolj primerno razmnoževanje robide z vršički.

V grmu odberemo zdrav in bujen poganjek. Vrh upognemo proti tlom in ga položimo v vnaprej izkopano sadilno jamico tako da je vršiček zapognjen navzgor.

Po nekaj tednih se pod rastnim vršičkom poganjka razvijejo korenine.

Upognjeni poganjek odrežemo saj je nova rastlina pripravljena za presajanje.

K tlom pripognjen poganjek bo pognal korenine tudi če je le položen na tla. V takem primeru moramo rastlino še nekoliko donegovati da razvije močnejši koreninski sistem.

Robide razmnožujemo tudi z  podtaknjenci

Podtaknjence naredimo iz rahlo olesenelega, vendar še zelenega poganjka. Vzgoja rastlin iz podtanjenceva je nekoliko bolj zahtevna.

Podtaknjence narežemo na 10 do 15 cm ter jih posadimo v mešanico šote in peska zaradi boljšega zadrževanja vlage in lažjega razraščanja korenin.

Ukoreninjenje podtaknjencev povečamo z uporabo hormonskih pripravkov za koreninjenje.

Zagotoviti moramo tudi ustrezno vlago in toploto. Po nekaj tednih podtaknjenci razvijejo korenine in so pripravljeni za donegovanje, nato pa za sajenje v nasad.

Sadike robid si lahko vzgojimo tudi iz koreninskih podtaknjencev.

 

To so najbolj pogoste in preproste metode razmnoževanje robid. Vse o robidah preberite TUKAJ.

 

Obrezovanje robid-kako in kdaj obrezujemo robide?2022-01-04T08:10:37+00:00

Zimsko obrezovanje robid

Robide režemo pozno jeseni po obiranju in sušenju poganjkov ali zgodaj spomladi. Predvsem zaradi poznega jesenskega zorenja plodov in s tem zapoznelega prehajanja hranil iz listov in stebel v koreninski sistem dajemo prednost zgodnji spomladanski rezi. V hudih in vetrovnih zimah so lahko suhi rodni poganjki dodatna zaščita pred neugodnimi pogoji.

Video prikaz zimeskega obrezovanja robid TUKAJ

Spomladansko obrezovanje robid

Spomladi iz grma najprej izrežemo do tal vse suhe poganjke ki so rodili v predhodnem letu.

Nato izrežemo vse poškodovane preveč polegle in predrobne poganjke. V grmu naj ostane le tri do pet poganjkov.

Poganjke vedno odrežemo do tal. S tem ukrepom spodbujamo brstenje brstov na koreniki in bazalnih brstov na poganjkih. Rez robide končamo z krajšanjem pogankov na želeno višino če tega nismo storili že z poletno rezjo.

Običajno v nasadu ob opori poganjke krajšamo na približno 2 do 2,5 m.

V domačem vrtu se za višino odločimo po lastni presoji.

Nikakor poganjkov ne puščamo predolgih ker s tem rastlino preveč obremenimo z pridelkom in listi.

Pogosto se zgodi, da nam ob poletni rezi vseh stranskih vejic ne uspe prikrajšati na dva ali tri brste ali pa da nam že prikrajšani poganjki ponovno odženejo iz zalistnih brstov. Take poganjke ponovno prikrajšamo.

Stranske vejice naj po koncu rezi ne bi bile daljše od 30cm do 50cm. Rodnost našega grma bo zaradi močne rezi in krajšanja poganjkov manjša vendar bo kakovost plodov optimalna.

Rez grmov ni le vzdrževanje gojitvene oblike ampak je obenem tudi redčenje preštevilnih plodov ki bi sicer zaradi prevelikega rodnega nastavka zelo težko dozoreli.

Poletna zelena rez robide

Rast robide je poleti zelo intenzivna. Poganjki v ugodnih rastnih razmerah dosežejo dolžino nekaj metrov.

Hkrati z bujno rastjo glavnega poganjka iz zalistnih brstov izraščajo stranski poganjki. Tudi ti ob ugodnih razmerah dosežejo dolžino nekaj metrov.

Ker je potencijalna velikost grma robide zelo velika in ker v tem času ravno dozorevajo plodovi, ki potrebujejo veliko sonca in čim bolj zračen grm, je poletna rez skoraj nujna. Ob poletni rezi prikrajšamo glavne poganjke na želeno višino in stranske poganjke na dva do tri brste.

V tem času bujno izraščajo tudi talni poganjki.

V grmu pustimo le tiste za katere predvidevamo, da jih bomo potrebovali za osnovo grma. Vedno ob poletni rezi pustimo nekaj več poganjkov ker predvidevamo,da bo kateri izmed njih še poškodovan.

Zelena rez je eden glavnih ukrepov za zatiranje bolezni, ki so povezane z visoko vlažnostjo v grmu(siva plesen,bolezni lesa).

Video prikaz poletnega obrezovanja robid

Vse o gojenju robid si lahko preberete TUKAJ.

Go to Top