Ledeni Tiramisu z Robidami
Sladica brez peke, ki je kot nalašč za vroče poletne mesece.
Če še nikoli niste poskusili narediti ledene torte, vas čaka prava poslastica z svežim okusom robide.
Priprava je zelo preprosta, z malo mešanja, stepanja, plastenja in hlajenja.
Narejene pustimo v hladilniku čez noč. Naslednji dan vas čaka neverjetno dobra poslastica.
Ta poslastica je bujna, sladka, kremasta, polna espresso okusa, (okusi so v ravnovesju), preprosta za pripravo.
Je slajša in bolj sadna različica klasičnega tiramisuja.
Sestavine ki jih potrebujemo;
400g svežih ali odmrznjenih robid
150g svežih robid in metine liste za okras (neobvezno)
200ml svežeg kuhanega espressa ali močne kave
1dcl vina (sladko, suho vino)
400g smetane za stepanje
250g kremnega sira Mascarpone /sobna temperatura
100g sladkorja v prahu
1 žlička (5ml) ekstrakta vanilije
pol žličke soli
200g piškotov za tiramisu / lady fingers ali baby piškotov
2-3 žličke kakava v prahu
Opis priprave;
Pekač obložimo z peka papirjem ali folijo po vseh straneh (čim bolj gladko) in damo tako pripravljeno posodo na stran.
Skuhamo kavo in rahlo ohladimo (10.15 minut). Vmešamo 2 žlici vina.
Če uporabljamo zrmznjene robide, jih iz zmrzovalnika damo v skledo in pustimo odtajati pri sobni temperaturi (20-30minut). Dodamo 2 žlici vina.
Če v receptu ne uporabimo alkohola-vina, uporabimo 1 žlico limoninega soka in 1 žlico granuliranega sladkorja.
V posodo za mešanje vlijemo smetano. Stepamo na srednji hitrosti do srednje mehkih vrhov. Prestavimo v drugo skledo in odstavimo.
V skledi, ki smo jo uporabili za stepanje smetane sedaj počasi zmešamo Mascarpone(mehki sir). Mascarpone mora biti povsem gladek vse do dna posode.
Mešamo z mešalnikom na nizki hitrosti. Dodamo zadnji dve žlici vina, sladkor, vanilijev ekstrakt in sol. Sestavine vmešamo počasi, na najnižji hitrosti, dokler ne dobimo gladkega nadeva.
Z roko ali na najnižji hitrosti vmešamo stepeno smetano.
Za sestavljanje;
Na hitro ptopimo piškote v kavo. Potopimo obe strani piškota.
Na dno pekača, ki smo ga prehodno obložili z papirjem za peko, položimo 1/3 piškotov.. Piškote po portebi prelomimo, da pokrijemo večino dna pekača.
Nanesemo približno 1/3 Macarpone nadeva na plast v espresso namočenih piškotov. Na vrh Mascarpone nadeva z žlico položimo polovico v vino namočenih robid.
Preden robide nanesemo na nadev, jih odcedimo odvečne tekočine.
Ponovimo plast v espresso namočenih piškotov. Nanje nadevamo 1/3 mascarpone nadeva in nato preostalo polovico namočenih robid.(odcejene)
Dodamo zadnjo plast v espresso namočenih piškotov in še zadnjo tretjino Mascarpone nadeva.
Vrh zgladimo z žlico ali lopatico za glazuro.
Pripravljeno sladico postavimo v hladilnik za 2 uri, nato pokrijemo z folijo in hladimo še nadaljnih 6 ur oziroma čez noč.
Preden postrežemo, robidovo sladico še posujemo z kakkavom v prahu in dodamo sveže robide ter metine liste za okras.
Neporabljeno sladico je potrebno ponovno zaviti v folijo in v neprodušni posodi shranimo v hladilniku za 2 do 3 dni ali v zamrzovalniku do 3 tednov.
Dober tek!:)