Cheesecake brez peke z robidami in limono kar prekipeva od vseh naših najljubših poletnih okusov in ne potrebuje niti pečice.

Piškotna skorjica je napolnjena z limoninim cheese-cakeom, z belo čokolado in z robidami. 

Okus limone dobimo s kombinacijo limonine skute in limonine lupinice. Z dodatkom bele čokolade dobimo subtilno sladkost, ki nevtralizira kislost limone in robid.

Sestavine ,ki jih potrebujemo

  • Za skorjico

Golden Oreo piškoti, 432 g

7 žlic nesoljenega masla

  • Za robidovo omako

140 g robid

1 čajna žlička vode

1 čajna žlička koruznega škroba

  • Nadev

115 g bele čokolade

1 ¼ skodelice + 2 žlici smetane za stepanje (ločeno)

Pol skodelice sladkorja v prahu

450 g kremnega sira

Pol skodelice sladkorja (granuliranega)

Pol skodelice limonine skute

Lupinica ene limone

  • Za preliv

¾ skodelice smetane za stepanje

3 žlice sladkorja v prahu

Limonine rezine

Robide za okras

 

POSTOPEK

Za skorjico: Pripravimo 22 cm pekač, ki ga namastimo po robovih in na dno položimo peki papir.

Piškote zmeljemo ali jih zdrobimo s kuhalnico, da dobimo drobtine.

V majhni posodi stopimo maslo in ga prelijemo po drobtinah piškotov ter vse skupaj dobro premešamo.

Drobtine vsujemo v pekač in jih trdno pritisnemo na dno in navzgor po straneh, da nastane gosta skorja. Pekač z drobtinami nato postavimo v hladilnik za čas, ko bomo pripravljali nadev.

Za robidovo omako: V ponvi počasi segrevamo mešanico vode in robid na srednje nizkem ognju tako dolgo, da zavre. Nato vmešamo 1 čajno žličko koruznega škroba in mešamo, dokler se zmes dobro ne poveže. S kuhalnico občasno premešamo, da se robide ne sprimejo. Temperaturo znižamo na minimun in kuhamo tako dolgo, dokler se ne zgosti. To pomeni, da bo večina tekočine izhlapela in bo omaka po strukturi  podobna marmeladi. Popolnoma ohladimo.

Za nadev: Belo čokolado zmešamo z dvema žlicama smetane za stepanje. Postavimo v mikrovalovno pečico na polovično moč in segrevamo po korakih po 30 sekund. Vmes vsakič mešamo dokler se čokolada ne stopi. Mešamo, dokler masa ni popolnoma gladka.

Pripravimo stepeno smetano. Posodo hladimo v zamrzovalniku 10 minut. V ohlajeno posodo nalijemo smetano za stepanje in jo na srednje visoki hitrosti stepamo tako dolgo, da se zgosti.

Počasi dodajamo sladkor v prahu in nadaljujemo s stepanjem na visoki hitrosti, dokler ne nastanejo trdni vrhovi. Postavimo na stran.

Zmehčan kremni sir stepamo, dokler ni popolnoma gladek. Po potrebi postrgamo robove sklede. Nato dodamo granuliran sladkor, limonino skuto in limonino lupinico ter še naprej stepamo do gladkega.

Sedaj dodamo stopljeno belo čokolado in stepamo, dokler se popolnoma ne vmeša v kremni sir.

Na koncu stepeno smetano vmešamo v kremni sir in mešamo, dokler se dobro ne poveže.

Za sestavljanje torte: 1/3 testa vlijemo v pripravljeno piškotno skorjo in enakomerno razporedimo. Nato na kremni sir položimo približno 1/3 robidove omake in jo z nožem vmešamo v testo. To ponovimo še dvakrat. Hladimo 3-4 ure oz. dokler se nadev ne strdi.

Za preliv: Pripravimo stepeno smetano po enakih navodilih kot zgoraj. S smetano namažemo rob torte ter jo okrasimo s tankimi rezinami limone in z robidami.

DOBER TEK!:)