Anemije so stanja, pri katerih je zmanjšano število eritrocitov ali koncentracija hemoglobina.
Eritrociti vsebujejo hemoglobin in le ta omogoča prenos kisika iz pljuč po vsem telesu.
Kadar se zmanjša število eritrocitov ali količina hemoglobina v njih, kri ne more prenesti dovolj kisika po telesu. Zaradi nezadostne oskrbe tkiv s kisikom, se pojavijo različni simptomi: utrujenost, slabša telesna kondicija, brezvoljnost, glavobol, omotica, vrtoglavica, zmanjšana odpornost na okužbe,…
Ker je kronična in duševna utrujenost pogosta spremljevalka sodobnega načina življenja, velikokrat prav te simptome zmotno pripisujemo hitremu tempu življenja. Tako pogosto sploh ne pomislimo, da ima lahko utrujenost organski vzrok. Zato nekaj besed o tem, kako prepoznati slabokrvnost in kako se ji izogniti, ne bo odveč.
VZROKI
Slabokrvnost je izredno pogosta predvsem pri ženskah, saj prizadene vsako četrto pripadnico nežnejšega spola. Vzrokov za nastanek je veliko in posledično poznamo več vrst anemij:
• Anemija, ki nastane zaradi kronične izgube krvi (krvavitve iz hemoroidov, obilne menstrualne krvavitve, krvavitve iz želodčne razjede,…)
Anemija, zaradi pomanjkanja železa je vodilna oblika anemije. Pojavi se, kadar telo ne more shraniti dovolj železa, ki je glavna sestavina za tvorbo hemoglobina. Pomanjkanje železa je ponavadi prehranska težava, večja verjetnost nastanka pa je pri ženskah, nosečnicah in doječih materah.
• Megaloblastna anemija je posledica pomanjkanja vitamina B12 in folne kisline.
• Poznane so tudi anemije, ki nastanejo zaradi avtoimunih reakcij, zaradi pomanjkanja eritropoetina (hormon, ki ga izločajo ledvice in omogoča proizvodnjo eritrocitov) ali zaradi okvar kostnega mozga.
SIMPTOMI
Na slabokrvnost pomislimo, kadar smo iz dneva v dan utrujeni, brez volje, kondicije; kadar nas mučita glavobol in omotica ali opazimo spremembe v ustnih kotih in nas peče jezik.
Lasje in nohti postanejo krhki, nohtne blazinice postanejo blede, polt je bleda, ustnice pa modrikaste. Hitro nas zebe in opažamo pogostejša obolenja in okužbe, kajti slabokrvnost zmanjša odpornost.
Slabokrvni otroci so nemirni, težko se zberejo in koncentracija hitro popusti.Kadar opazimo značilne spremembe v počutju, je potrebno ustrezno ukrepati.
Zdravnik z laboratorijskimi preiskavami krvi določi vrednost hematokrita, hemoglobina, velikost eritrocitov in vrednost železa. Vsi ti parametri pomagajo odkriti vzrok slabokrvnosti in glede na to se predpiše ustrezna terapija.
KAJ LAHKO STORIMO SAMI?
Ključnega pomena je ustrezna prehrana ter dodatki vitaminov in mineralov. Najpomembnejša mikrohranila, ki jih moramo vnesti v telo so: železo, vitamin B12 in folna kislina, vitamin B6 in B2, vitamin C in baker. Železo se nahaja v govejem mesu, jetrih, posušenem sadju, sardelah, jedilni čokoladi, polnozrnatih žitih,… Dokazano je, da se železo iz živalskih virov hitreje vsrka kot železo iz rastlin. Zato moramo rastlinske hrane za isti učinek pojesti nekoliko več in na to morajo biti pozorni vegetarijanci.
Vitamin C in baker pomagata telesu vsrkati železo, zato pri obrokih vedno pijte sok iz citronskega sadja. Poleg vsebnosti železa v hrani pa bodimo pozorni tudi na snovi, ki zmanjšujejo absorpcijo železa. To so fitati in beljakovine v zelenjavi, neoluščenih žitih in oreščkih, kalcij in fosfor v mleku ter tanin in kofein v pravem čaju in kavi.
Glede na vsa ta dejstva, pade tudi teorija o špinači, ki se je drži sloves proti slabokrvnosti. Špinača vsebuje fitate, zato je absorpcija železa otežena. A če ste ljubitelj špinače, naj vam to dejstvo ne vzame veselja, da bi jo uživali; po kosilu zaužijte pomarančni sok.
Za premagovanje slabokrvnosti je dobrodošel tudi sok iz rdeča pese, učinkovit pa naj bi bil tudi regrat, peteršilj, velika kopriva, plahtica, rman in encijan.
Ne smemo pozabiti na robide,
borovnice, maline, ribez in bezgove jagode, ki vsebujejo veliko železa. Iz tega so naše babice znale lepo pripraviti takoimenovano železno vino, ki je precej učinkovito. Poskusimo lahko tudi sami, zato prilagam recept.
– Proti slabokrvnosti pomaga robidovo vino,
ki ga pripravimo tako, da v dva litra črnega vina stresemo 100 gramov suhih robidovih listov in 100 gramov suhih koprivnih listov ter vse skupaj pustimo stati 24 ur. Po enem dnevu vino z dodatki kuhamo pet minut od trenutka, ko zavre. Ko se ohladi, ga precedimo, posladkamo z medom in pijemo trikrat dnevno po eno skodelico pred jedjo.
Sveže ali zamrznjene
Robide vsebujejo največ železa izmed vseh vrst sadja, zato so priporočljiva rešitev pri težavah s slabokrvnostjo. V ta namen je znana zdravilna naravna pijača imenovana robidovo vino.
Za pripravo potrebujemo 1 liter domačega črnega vina, 50 gramov suhih robidovih listov in 50 gramov suhih listov koprive. Suho listje vmešamo v črno vino in mešanico pustimo stati 24 ur, nato vse skupaj zavremo in kuhamo na rahlem ognju ne več kot 5 minut. Precedimo in po želji sladkamo z medom. Uživamo 3-krat dnevno po 1 jušno žlico pred jedjo.