Ameriški in norveški znanstveniki, so že pred leti razkrili rezultate raziskave, ki se je odvijala na univerzi v Oslu. V izsledkih, ki so jih objavili v znanstveni reviji American Journal of Clinical Nutrition, navajajo, da robide vsebujejo daleč največ antioksidantov v primerjavi s preostalimi testiranimi sadeži. Robido so tako med 1500 sadeži umestili na častitljivo prvo mesto.

Pa to ni edino priznanje, ki so ga bile deležne robide. Znanstveniki v Ohiu so denimo ugotovili, da robide učinkovito zaustavljajo razvoj rakavih celic. Testiranja sicer niso izvedli na ljudeh, pač pa na živalih, ki so imele raka na požiralniku. Slednje so tekom raziskave uživale prah suhih robid, izdelan po posebnem koncentriranem postopku. Po enem tednu uživanja, so raziskovalci zabeležili zaustavitev razraščanja rakovih celic.

Robide ne slovijo le kot izjemno močan antioksidant, ki telo ščiti pred številnimi obolenji.  Vsebujejo namreč tudi pravo zakladnico vitamina C in A, ponašajo pa se tudi z minerali, manganom, pektinom, sadnimi kislinami, flavonoidi in ponifenoli. Sok in meso robidnic predstavlja pravo karotinsko bombo, ki učinkovito krepi imunski sistem. Kot zanimivost velja omeniti, da se bioflavonoidi kopičijo v sadnem mesu, kjer je njihova količina kar 10 krat večja, kot v iztisnjenem soku.

Antioksidante potrebujemo, da nevtraliziramo za celice nevarne proste radikale. Prosti radikali po tihem uničujejo naše telo, antioksidanti pa …

… preprečujejo in upočasnjujejo nastanek raka

Ena od najbolj raziskanih zdravstvenih koristi robid je njihova sposobnost, da se borijo proti raku. Vsebujejo namreč polifenole, razred antioksidantov, ki so dokazano uspešni v boju proti raku. Vsebujejo antocianin (polifenol) v visokih koncentracijah. Izvleček svežih robid zavira rast tumorjev v človeških pljučih. Visoke ravni oksidativnega stresa, ki povzročajo razvoj rakavih celic, zavirajo antocianini, ki jih najdemo v robidah. Robide preprečujejo mutacijo celic, ki vodijo do raka. Robide vsebujejo tudi več kot tretjino dnevnih priporočenih vrednosti vitamina K, ki preprečuje in se bori proti raku na prostati, debelem črevesu, želodcu, nosu, ustih in jetrih.

… krepijo možgane

Hranilne snovi v robidah skrbijo tudi za to, da je naše duševno zdravje na vrhuncu. Robide povečujejo možganske zmogljivosti, tako kot ostalo jagodičevje z visoko vsebnostjo antioksidantov. Kratkoročni spomin lahko dokazano izboljšamo z rednim vnosom robid. Ključno hranilo, ki ga ima robida veliko, je mangan in prav ta vpliva na možgane. Če ga primanjkuje, lahko pride tudi do epilepsije. Da bi možganske sinapse delovale pravilno, moramo v telesu imeti dovolj mangana.

… zmanjšujejo vnetja, se borijo proti infekcijam in krepijo imunski sistem

Antioksidanti v robidah ščitijo pred oksidativnim stresom in kroničnimi vnetji, ki so podlaga za številne bolezni. Robide so uspešne v boju proti vnetjem in razjedam na želodcu. V neki študiji so osebe z razjedami na želodcu uživale izvleček robid in 88 odstotkom se je vnetje zmanjšalo. Delujejo tudi antibakterijsko in ščitijo telo pred okužbami.

… pomagajo pri menstrualnih težavah

Če so vaše predmenstrualne težave nadležne, je ena od rešitev ta, da v prehrano vključite robide. Prisotnost vitamina K pomaga uravnavati delovanje hormonov in s tem zmanjša bolečine zaradi krčev. Tako kot pri strjevanju krvi lahko vitamin K pomaga tudi v primeru obilnih krvavitev pri bolečih menstrualnih ciklih. Drug način za ublažitev duševnih in fizičnih predmenstrualnih simptomov je uporaba hrane z visoko vsebnostjo mangana in kalcija, ki ju je v robidah veliko.

… dobre za srce in žilje

Vitamin K je pomemben za zdravje celotnega srca in ožilja. Vitamin K preprečuje otrdelost arterij, skrbi za zdrav krvni tlak, zmanjšuje vnetja v celicah in zmanjša možnost srčnega napada. Robide imajo snovi, ki ščitijo pred srčnim popuščanjem.

… dobre za kožo

Izvleček robid ščiti kožo pred škodo, ki jo povzročajo UVB žarki. Prav tako ščiti keratinocite v koži pred UV žarki. To so celice, ki tvorijo zaščitno plast na povrhnjici in se nato razmnožujejo pod zunanjo plastjo kože, da nenehno dopolnjujejo epidermis. Vitamin C pa spodbuja tvorbo kolagena, vlaži suho kožo in celo preprečuje prezgodnje staranje kože.

VIR:https://www.preventivarevija.si/prehrana/923-6-koristi-robid

VIR:https://njena.svet24.si/clanek/zdravo-zivljenje/595a32ca9ba30/med-1500-sadezi-robido-uvrstili-na-prvo-mesto