Robide zaradi visoke vsebnosti antioksidantov (flavonoidov) uvrščamo v sam vrh zdravju koristnih živil.

1. Bogate so z vitamini in minerali.

Robide so znane so po visoki vsebnosti vitamina A, vsebujejo pa tudi železo, kalcij, magnezij, mangan, kalij, betakaroten in vitamin C in E.

2. So odličen sadež za slabokrvne.

Robide vsebujejo največ železa izmed vseh vrst sadja, zato so priporočljiva rešitev pri težavah s slabokrvnostjo. V ta namen je znana zdravilna naravna pijača imenovana robidovo vino. Za pripravo potrebujemo 1 liter domačega črnega vina, 50 gramov suhih robidovih listov in 50 gramov suhih listov koprive. Suho listje vmešamo v črno vino in mešanico pustimo stati 24 ur, nato vse skupaj zavremo in kuhamo na rahlem ognju ne več kot 5 minut. Precedimo in po želji sladkamo z medom. Uživamo 3-krat dnevno po 1 jušno žlico pred jedjo.

3. Sadež poln antioksidantov.

Robide so izredno bogate so s flavonoidi in polifenoli, ki so odličen antioksidant. Med 1500 sadeži so se po vsebnosti antioksidantov uvrstile na prvo mesto. Z vnosom naravnih antioksidantov svojemu telesu omogočimo učinkovitejše spopadanje s prostimi radikali in oksidativnim stresom, s čimer krepimo zdravje ter se zaščitimo pred degenerativnimi obolenji. Robide so bogate s flavonoidom antocianom, ki prispeva k manjšemu tveganju za razvoj rakavih obolenj in srčno-žilnih bolezni.

4. Preprečujejo infekcije in vnetje ust ter grla.

Robide in njene liste lahko skuhamo v rdečem vinu in mešanico uporabimo kot ustno vodico, ki zdravi gnojne razjede in krepi dlesni. Robidovo vino naj bi bilo edino naravno zdravilo, ki zdravi parodontozo. Pri blažjih vnetjih se za izpiranje dlesni uporablja čaj iz listov robid.

5. Pomirjajo in dobro delujejo na prebavo.

Robide dobro delujejo na prebavni trakt in čistijo kri. Iz sadežev lahko stisnete 100% robidov sok, ki pomaga proti zaprtju, blagodejno deluje na živčni sistem in odpravlja živčno napetost.

Vir:www.mojezdravje.net